תרבות בנחת גיליון מספר 26

 

יום חמישי, 07/12/2023

תרבות בנחת, גיליון 26

קהילת פרשנות ותרבות יקרה,

ובכן אנחנו הולכים וקרבים למועד המשוער של פתיחת השנה, ואני מאמין ומקווה שבקרוב הדברים יתבהרו, ויישלח לנו לא רק מועד פתיחת הסמסטר אלא גם לוח זמנים שיכלול חופשת סמסטר ואת מועדי הסמסטר השני. אצלנו בתוכנית אנחנו מוכנים ומזומנים לפתוח את השנה – וכל אחת ואחד בסגל ההוראה מחויב/ת להנגיש את השיעורים למשרתי מילואים (ולסטודנטיות וסטודנטים נוספים שהמלחמה כופה עליהם היעדרות מהלימודים), אם באמצעות הקלטת כל השיעורים ואם בדרכים אחרות לפי בחירת המרצה. מבחינתנו אנו מתכוננים לשיעורים בכיתות, פנים אל פנים. יש מרחבים מוגנים בכל בנייני האוניברסיטה ויש תקווה עזה שנתראה בקרוב.

בהקשר הזה נזכיר שוב את הוובינר והדלת הפתוחה שיתקיימו עם הנהגת האוניברסיטה ביום שלישי (18.12.23) ב-16:00 או ביום רביעי (19.12.23) ב-10:00.

ובינתיים סגן הרקטור הודיע על הקלות למשרתי מילואים הלומדים לתואר השני (אנחנו עדיין מבררים אם זה תקף גם לדוקטורט, מאמינים שכן), כדלהלן: סטודנטים אשר שירתו בשנת תשפ"ד שירות מילואים בהיקף של 21 יום לפחות, יהיו זכאים לפטור מ- 2 נ"ז (1 ש"ש) של קורסים שאינם קורסי חובה. הפטור יינתן בעיקרון על קורס לימודי יסוד ביהדות או קורס כללי (למי שלא חייב בקורס של לימודי יסוד). הזיכוי יינתן פעם אחת במשך התואר (כלומר – לא חובה להשתמש בזיכוי כבר השנה). יש להגיש בקשה באמצעות האינ-בר.

ובאשר להגשת בקשות אלו, וגם לדחייה בהגשת עבודות, הצעות וכו', נדווח שמערכת הקומפוזדוק חזרה לעבוד, וסטודנטים המבקשים הארכות או חידוש לימודים יכולים לפתוח פניה דרך האינ-בר לסבב אישורים. כשזה עובד, זה מהיר ונוח יותר מאשר הטופסולוגיה הישנה. כשזה עובד.

ביום שלישי השבוע קיימנו מרחב למידה בחדר הסמינרים של היחידה, והיה גם כיבוד, שהיה לא מספיק קל. ישבנו בחדר וקראנו, כתבנו, ומדי פעם גם קצת פטפטנו עם הקולגות. כדי לגוון, לקראת סוף היום נשמעה גם אזעקה והלכנו בנחת לממ"ד. מי שהגיעו למרחב הלמידה דיווחו שזה עזר להיכנס קצת לקצב; ולכן נקיים זאת שוב גם השבוע, ביום שלישי (12/12/2023) בחדר הסמינרים עם כיבוד קל, בין השעות 15:00-9:00. אין צורך להירשם מראש וכולם מוזמנים, ותיקים כחדשים!

ובמקביל נקיים בשבוע הבא מפגש נוסף בסדרת הרצאות הזום שלנו. אחרי הנושאים הכבדים של הפעמים הקודמות, הפעם משהו קליל בהרבה: הרצאה שלי על "חנוכה וחג המולד – מהתלמוד ועד הוליווד". ניפגש בזום ביום רביעי הקרוב (13 לדצמבר) בשעה 20:00. מטבע הדברים, ההרצאה והדיון יהיו קצרים יותר ונתפזר אחרי כשעה. הסופגניות – עליכם, ההרצאה – עלי. הלינק: https://biu-ac-il.zoom.us/j/9989341597?omn=85285089056.

אני שב ומזכיר שפרופ' רוני מירון מוסיפה סמינר חדש בנושא: "ה'אירוע' של ההיסטוריה: עיון בהגותו המאוחרת של מרטין היידגר". הסמינר יתקיים בסמסטר א', בימי רביעי, בין השעות 20:00-16:00. זאת בשל ביטול השבתון שרוני תכננה לקיים השנה. הסמינר עדיין לא מופיע כרגע באינ-בר כי נדרשים עוד כמה אישורים, אבל אם זה מסתדר לכם במערכת הקיימת אפשר בהחלט לתכנן עליו. לא יהיו שינויים נוספים במערכת.

כמו כן כדאי לזכור שהשנה אנו שבים ומציעים קורס בכתיבה אקדמית באנגלית עם ד"ר אסנת חן מהיחידה לאנגלית כשפה זרה. הקורס יתקיים בזום בימי רביעי, בסמסטר א', בין השעות 18:00-16:00 (שלושת המפגשים האחרונים מתוכננים להיות פנים אל פנים), וגם ייתן פטור מאנגלית (אני יודע שזה מתנגש עם הקורס הקודם וגם עם קורס חובה – הקורס באנגלית מיועד כעיקרון לתלמידים מתקדמים יותר, ובעיקר למי שמתכננים לכתוב מאמרים אקדמיים). הקורס הזה ניתן מטעם היחידה הבין-תחומית ויהיו בו תלמידות ותלמידי מחקר מתוכניות אחרות ביחידה. כדאי!

ובינתיים, בשורה טובה: מזל טוב לד"ר ציפי בן-עמי על הופעת ספרה פסיכואנליזה ופתולוגיה: פרויד והחשיבה המדעית בהוצאת רסלינג. היה לי הכבוד ללוות את כתיבת הספר הזה ממש מתחילתה, כלומר בשלב הצעת המחקר לדוקטורט, וללמוד מקרוב איך הדברים מתגבשים לתזה חדשנית ומרתקת על פרויד וההקשרים המדעיים (שבדרך כלל מתייחסים אליהם פחות ברצינות אצלו) שבהם פעל. פרטים נוספים כאן. כל הכבוד לציפי!

וד"ר רן ספיר יצר פודקאסט העוסק במערכות היחסים השונות שיש לאנשים עם חומרים משני תודעה. לפודקאסט קוראים "ביחס לחומר" והפרק הראשון במורכבות הייחודית של אירוע טרור המתרחש תחת השפעת חומרים כאלו. אחריו יצאו שני פרקים נוספים. הנה הקישור לפודקאסט בספוטיפיי. (אבל אפשר להאזין גם באפל ובגוגל פודקאסט). 

בנוסף, אני מזמין אתכם לצפות בכתבה אודות פעילותו של תלמיד התוכנית דני לוטן, שבכובעו האחר מנהל את המערך הפסיכולוגי בבית החולים שניידר.

 

נאחל לכולנו חג חנוכה שמח, חג של אור וחירות.

חזקי