תרבות בנחת גיליון 49

קהילת פרשנות ותרבות יקרה,

הניוזלטר הזה לא אמור לעסוק באקטואליה. איני מאמין באקדמיה שמופרדת משאר העולם; אבל גם לא חושב שתפקידי לעדכן אתכם בחדשות ובוודאי שלא לפרש אותן עבורכם. זה לא תפקידנו, ואתם אזרחים ואזרחיות שלא צריכים שיגידו להם מה לחשוב.

אבל אני מוכרח לאוורר את תחושת המתח המעיק. אין סיכוי (וגם אין סיבה) שתהיה אחדות דעים בקרבנו בנוגע לסיכום המסתמן על הפסקת האש והחזרת החטופים, ואנחנו לא כאן כדי לנסות להסכים. אני כן בטוח שאנחנו חולקים את תחושת המועקה מעצם קיומה של המלחמה. מוצדקת או לא, מנוהלת היטב או באופן שלומיאלי – מלחמה היא דבר רע ואפל, בשנה ורבע האחרונות קרו בחבל הארץ הזה באופן יומיומי דברים איומים ונוראים. ובכל הזמן הזה אני חנוק. וגם אם המגף עדיין מונח על הצוואר, סוף סוף אפשר להתחיל לדמיין את הרגע שבו הוא יוסר, ונוכל לחזור לנשום.

ועכשיו נחזור למה שהניוזלטר מוקדש שלו ונספר מה קורה בתוכנית, כאילו לא היתה מלחמה.

כידוע לכם, פתחנו מכרז למשרה חדשה לתקן במסלול לקביעות בתוכנית. קיבלנו מעל 60 פניות מעולות וחזקות בתחומים רבים ומעניינים, ומתקיימת כעת תחרות קשה על הזכות ללמד אתכם וללמוד מכם החל מהשנה הבאה. ועדת החיפוש מטעם התוכנית עוסקת במרץ במיון פניות אלו – מלאכה לא פשוטה. כולנו סקרנים לראות מי יהיה או תהיה הדמות החדשה ולאלו כיוונים מעניינים היא תיקח את התוכנית. המיון ייקח עוד זמן רב מן הסתם, ומדי פעם נעדכן.

ברכות חמות לד"ר יעל משעני-אובל שיצאה השבוע לפוסטדוק קצר באונ' בנגור (ויילס), שם תעבוד עם פרופ' ת'ורה טברינק (אם מסקרן אתכם מי זו) העוסקת בניתוח שיח. יעל, גאים בך! נקווה שתחזרי עם טעם של עוד, ותיהני מהחוויה.

וברכות חמות גם למיכל ולר, שעבודת הדוקטורט שלה אושרה. כותרת העבודה: "תפקודה ותפקידיה של יצירתיות בטיפול ובכינום עצמי בעת משבר". מיכל, כל הכבוד! וברכות כמובן גם למנחה ד"ר דורית למברגר.

בסדרת הפודקאסט שלנו "מסע אל האנושי" בהנחיית ד"ר אסף אוזן עלו שני פרקים חדשים: ד"ר דרור ינון דיבר עם אסף על "פילוסופיה בזמן טרור" (בספוטיפיי וגם ביוטיוב). וד"ר אושרי בר-גיל, בוגר התוכנית וכיום פוסטדוק, דיבר עם אסף על "העצמי של גוגל" (בספוטיפיי וגם באתר האוניברסיטה). האזנתי לשניהם והם מומלצים בחום; ותודה לאסף על העבודה המסורה והמקצועית.

גם מפגשי הקולוקוויום התקיימו בשבועיים האחרונים בסימן בוגרי התוכנית. ד"ר עמי כהנא דיבר ביום שלישי בעבר על ספרו ״מסע אל הבית שבגד״. לא נכחתי, אבל ד"ר דורית למברגר מספרת שזו היתה הרצאה לא רגילה. עמי הציג את עומק השבר ומורכבותו, מנקודת מבט של ׳ודאות גוף ראשון׳ של אדם שהוא ומשפחתו הם כעת פליטים-בארצם. בעזרת האוקסימורון ׳הבית שבגד׳, תאר עמי את מגוון התחושות כלפי הבית שכבר לא יכול לחזור ולהיות מקור שייכות ובטחון, והעלה שאלה פילוסופית-פסיכולוגית חשובה: כיצד מכוננים משמעות לחיים שכל יסודותיהם התפרקו? – שאלה אקוטית בימים אלה גם למי מאיתנו שלא חוו ישירות את האימה והחידלון. יחד עם זאת, המפגש עם עמי ועם רותם – אחייניתו שהגנה בתושיה ובאומץ על ילדיה – הראה איך השבר חשף תעצומות נפש ואפילו הומור, ונטע תקווה לשיקום. וביום שלישי האחרון התארחה ד"ר אירית רווה-ברזל בקולוקוויום פסיכואנליזה והציגה את תהליכי בניית גוף הידע העולה של הנוירופסיכואנליזה. בהרצאתה, בכותרת "תת מודע או התת קורטיקלי: מי מנצח?" המחישה כיצד חקר מדעי המוח יכול לתרום לביסוס הבנות על נפש או רוח האדם. חשוב לדעת שאירית היא מייסדת ויו"ר הפורום הישראלי לנוירופסיכואנליזה.

ביום ראשון האחרון התארח כאן פרופ' דרק פנסלר, ראש המרכז ללימודים יהודיים באונ' הרווארד, לשיחה מיוחדת על אנטישמיות ואנטי-ציונות בקמפוסים האמריקאיים מאז 1948 (תיעוד ההרצאה לא יפורסם). היה דיון מאלף בנושא שמטריד מאד את כולנו. לפני כן, ביום שישי, פנסלר התארח בקבוצת המחקר שלי "אסכולה" לשיחה מחקרית מיוחדת על פרדיגמות תיאורטיות שונות לניתוח הפרויקט הציוני והתרבות הישראליות. פנסלר הגיע לכאן כדי להשתתף בסדנה בינ"ל מיוחדת על היסטוריה יהודית ורגשות שארגנתי והתקיימה בשדה-בוקר ובה השתתפו גם כמה נציגות ונציגים מהתוכנית, בעבר ובהווה, והביאו כבוד.

ד"ר שרית יפרח מפרסמת מאמר נוסף בכותרת "על הפוטנציאל של הביבליותרפיה בריפוי הנפש" (כאן). המאמר מתפרסם בכתב העת Journal of Poetry Therapy – כתב עת מדורג ומוביל בתחום. ואילו ד"ר אושרי בר-גיל, שוב הוא, פרסם בכתב העת "קריאות ישראליות" מאמר בכותרת: "טכנולוגיות חדישות ומחאות חברתיות: מקרה הבוחן של השימוש בטכנולוגיות במחאה בישראל 2023" – תזכורת לעידן אחר שבו העניינים האלו הטרידו אותנו מאד, והלוואי שיחזור. המאמר נמצא כאן. ברכות לשרית ולאושרי שמציבים לנו סטנדרט גבוה!

ונזכיר שוב שמדי שנה במסיבת הסיום אנו מחלקים פרס על פרסום מאמר בכתב עת שפיט, ואפשר להירשם כאן.

והנה קול קורא מעניין, לכנס בכותרת המסקרנת "לופט געשעפט/כלאם פאדי": זה כנס ארצי לתלמידות ותלמידי מחקר מתקדמים/ות במדעי הרוח שייערך באוניברסיטת ת"א ב-22-21 במאי. ויש לו גם נושא: ״אם זו המציאות, אבחר בחלום: אסקפיזם, בריחה והמודחק״. התאריך האחרון להגשת תקצירים להרצאות קרוב למדי: 23 בינואר 2025. פרטים נוספים כאן.

ברכות חמות לד"ר שלומית ידלין גדות, בוגרת התוכנית ומי שעומדת בראש התוכנית לפסיכותרפיה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל-אביב, על מינויה לעורכת כתב העת הפסיכואנליטי "מארג". כבוד גדול לתוכנית שלנו. שלומית, בהצלחה במשימה החשובה!

שני עניינים מינהליים:

  • סקרי הוראה: הגיעה השעה למלא. הנה הלינק. האמת – אנחנו זקוקים מאד למשוב שלכם. אנחנו קוראים את המשובים האלו בעיון ובפרט מעריכים השקעה מצדכם במשוב המילולי על הקורסים. נשמח אם תקדישו לכך כמה דקות – זה יעזור לכולנו בסגל, ולתלמידי ולתלמידות התוכנית שבעתיד.
  • הידעתם שאפשר לקבל הנחה של שקל על שתייה חמה בקפיטריות של האוניברסיטה אם מביאים כוס מהבית? עזבו שקל, תחשבו כמה כוסות חד-פעמיות אפשר לחסוך כך. משהו קטן שאפשר לעשות כדי שיהיה כאן קצת טוב יותר.

מחכה מאד לחזור ולנשום.

היו בטוב,

חזקי