תרבות בנחת גיליון 51

20.3.2025

קהילת פרשנות ותרבות יקרה,

ובכן ביום שלישי השבוע התחיל אצלנו הסמסטר, ביום בו התותחים החלו לרעום שוב. אין אלא לקוות שחופשת הסמסטר, שבה גם זכינו בצד מנוחה מהלימודים גם לשינה קצת פחות טרופה, הייתה פורייה עבורכם. נקווה לסמסטר רגוע שבו נוכל להתרכז בלימודים, בקריאה, בכתיבה ובמחקר, לפחות מדי פעם.

אנו עדיין בתקופת השינויים לסמסטר הזה וכמו בשנה שעברה אפשר להירשם לכמה קורסים סמסטריאליים – של ד"ר אלה קליק, ד"ר נדב אפל, פרופ' ענר גוברין ואנוכי. כרגיל כל הפרטים כאן. אגב, אם תרצו, אפשר לעניין בקורסים האלו סטודנטים וסטודנטיות ממחלקות אחרות באוניברסיטה.

כמה דברים מעניינים קרו בחופשת הסמסטר:

  • אתר האינטרנט של הקהילה למחקר ולתיאוריה פסיכואנליטיים, בהובלת ענר יחד עם ד"ר זהורית אסולין, עלה לאוויר. תמצאו שם רשימה שמית של הוועדה האקדמית המרשימה שנאספה כדי להקים את המרכז, והזמנה של זהורית לתלמידות ותלמידי מחקר (לתואר שני ושלישי) לסדנה להתמודדות עם אתגרים ומשוכות בתהליך עבודת המחקר, ב-1 באפריל, בשעה 14:00, בזום. ובהדרגה יתווספו עוד ועוד תכנים.

 

  • עלה לאוויר פרק נוסף בסדרת ההסכתים שלנו מבט אל האנושי. ד"ר אסף סעדון משוחח עם ד"ר אסף אוזן על: "למי קראת ״אוטיסט״? על תקינות פוליטית".

 

  • ד"ר רוני אלפנדרי, בוגר התוכנית ומרצה בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה, יזם, צילם וערך את סדרת הרשת "למצוא מקום לנפש – מה באמת עושים עובדים סוציאליים בישראל", המבקשת לתת ביטוי לסיפוריהם של עובדים סוציאליים בישראל. מלבד האתר של רוני, ניתן לצפות בפרקי הסדרה כאן או כאן. סדרת הראיונות מהווה המשך לשני כרכי הספרים בעריכתו למצוא מקום לנפש: אבני יסוד של עבודה סוציאלית פסיכודינמית שיצאו לאור בשנים 2018 ו-2024 בהוצאת כרמל.

 

  • ויובל הבר משתף באתר אינטרנט חדש המסכם את מודל SAFE AI שפיתח, המציע כלים לשילוב אחראי של בינה מלאכותית במרחב הטיפולי, לצד המטפל ומהטופל, כשלישי מלאכותי. מלבד זה פורסם מאמר נוסף שלו, יחד עם ד"ר דרור ינון וחוקרים נוספים, המביא לראשונה תיאור מקרה מקיף של התערבות מבוססת AI במרחב הטיפולי, ומציג אותו בהקשר של חשיבה תאורטית רחבה ובין תחומית. הנה קישור למאמר.

פתחנו את הסמסטר עם הסוציולוגית פרופ' ורד ויניצקי-סרוסי מהאוניברסיטה העברית שהציגה את התרגום החדש והמרגש לעברית של הספר המסגרות החברתיות של הזיכרון מאת מוריס האלבווקס שהיא כתבה לו הקדמה (לצערכם, השנה עדיין לימדתי את האלבווקס בעזרת התרגום האנגלי החלקי). פרופ' ויניצקי-סרוסי הציגה את מחקרה על הזיכרון החברתי של מגפת הפוליו ותהתה איתנו האם תיתכן הנצחה פוסט-הירואית או סתם הנצחה שאינה הרואית, והאם זיכרון מונחל באופן מכוון ומתוזמר מלמעלה או גם באופן ספונטני מלמטה. יצאנו עם מחשבות חדשות רבות אם כי, כפי שניתן להבין, אסקפיזם זה לא היה.  

באותו היום, כך יצא, עדי סגל דיברה בכנס השני לתלמידות ולתלמידי מחקר בספרות באוניברסיטת בר אילן על הנושא: "חיי המחברת / קול המחברת (אל מול מות המחבר)". שמעתי שהיה מצוין, ושמחתי גם על שיתוף הפעולה עם המחלקות לספרות באוניברסיטה, שיש בו פוטנציאל עצום.  

ועם הפנים קדימה: ביום שלישי הקרוב (25/3) יתקיים אירוע מיוחד במינו במסגרת קולוקוויום פסיכואנליזה ופרשנות. נצפה בסרט "פרויד האאוטסיידר" ולאחריו נקיים דיון עם במאי ומפיק הסרט יאיר קידר. כדאי גם למי שלא נמנים על התמחות פסיכואנליזה.

שתי הודעות:

בימים אלו הוכרז על פרס נשיא אוניברסיטת בר-אילן לספר המחקר הטוב ביותר לשנת תשפ"ה (2025). מי מקוראי הניוזלטר הנאמנים שהדוקטורט שלהם כבר עבר שיפוט ואושר, יכולים לשקול להגיש. אם תעשו זאת, זכרו שעיבוד של דוקטורט לספר דורש עבודה רבה בפישוט הדברים ובדגש על קומוניקטיביות כך שהדברים יהיו מובנים גם מחוץ לקהילת המומחים הצרה שעבורה נכתבת בדרך כלל עבודת דוקטורט. יש פרס כספי (מקום ראשון 30,000 ₪, מקום שני 10,000 ₪), אבל גם אם לא זוכים בפרס, הוצאת הספרים של בר-אילן עשויה להציע לכתבי יד מצטיינים להוציא את הספר לאור, אז שווה לנסות. המועד האחרון להגשה הוא 16.5.2025, ופרטים נוספים כאן.

ובנוסף, הגיעה העת לחלק את מילגות ההצטיינות השנתיות של התוכנית. מי רשאים להגיש? ובכן, כל הפרטים וגם טופס ההגשה כאן. שימו לב: בנוסף על הנדרש שם, עליכם להוסיף גם טקסט בן פיסקה שמתאר את תהליך ההתקדמות בלימודים ו/או במחקר במהלך השנה האחרונה (נתקן את ההוראות בהתאם). לשם כך אנו מאריכים את הדדליין ומאפשרים להגיש את הבקשה למילגה עד היציאה לחופשת פסח, כלומר עד ה-10 באפריל. בהצלחה!

מאחל לכולנו סמסטר מוצלח, למרות הכל.

היו בטוב,

חזקי