תרבות בנחת גיליון 51
גיליון 51 | יום ראשון 23/02/2025
קהילת פרשנות ותרבות יקרה,
זה ניוזלטר של אמצע הסמסטר, כאשר מעט מאד קורה לפני הקלעים ומעט יותר מאחוריהם (אבל עדיין מעט). אני רוצה להתחיל בחדשה שהייתי בין היחידים שידע שהיא עומדת להבשיל, כבר מזה זמן רב, וחיכיתי הרבה ובסבלנות כדי שאוכל להוציא מהסיסטם.
אז ככה: ברכות חמות חמות, הכי שאפשר, למעין פלג-ברקוביץ היקרה שלנו על השלמת עבודת התזה שלה: "על סדר היום: ספורט וספורט נשים בעיתוני הנשים “פנימה” ו"נשים" ישראל, 2019-2010". מעיין כתבה את התזה בביה"ס לתקשורת כאן בבר-אילן. הנה ההפנייה לעבודת התזה בקטלוג הספרייה. גם המאמר בכתב העת השפיט יופיע אינשאללה בקרוב. מעין אמנם כבר אינה מרכזת התוכנית כי התקדמה הלאה בסולם הדרגות המינהלי ביחידה הבין-תחומית – אבל זה הסב לי גאווה רבה כי ראיתי מקרוב כמה מעין היתה מושקעת בזה, ומבלי שזה עמד בסתירה לעבודתה הנפלאה כמרכזת התוכנית. מעין יקרה, מברוכ!
את הסמסטר סיימנו לפני כמה שבועות במפגש הפורום הישראלי לפנומנולוגיה שהתקיים ביום חמישי, 30 בינואר. צפינו בסרט המטלטל ״אשת כהן״ (נאוה [נוסן] חפץ, 2000), ולאחריו התקיים דיון פנומנולוגי. פרופ' רוני מירון הרצתה על ״מציאות ומהות: עיון פנומנולוגי בהתרחשות אנושית״, וסימנה את הדרמה המתחוללת בין המסגרות השונות המוצגות בסרט – המסגרת הטבעית, המסגרת ההלכתית והמסגרת הפרשנית של בית הדין. אחריה הרצה אורח מיוחד: הרב ויוצר הקולנוע מרדכי ורדי, שדיבר ״על הלכה ורגישות״, והסביר כיצד עסק בדילמות הלכתיות, בו-בזמן, כרב ופוסק הלכה וגם ביצירתו הקולנועית.
החדשה החשובה ביותר שאשתף אתכם הפעם היא יוזמה שמתרקמת כבר מזמן זמן מה ולאחרונה סוף סוף יצאה החוצה: הקמת קהילת התיאוריה והמחקר הפסיכואנליטי בישראל בראשות פרופ' ענר גוברין. מרכזת הקהילה היא ד"ר זהורית אסולין, בוגרת מה שהיה בזמנו המסלול לפסיכואנליזה ופרשנות ומתרחב כעת לכדי קהילה מחקרית. רוצות ורוצים להיות חלק מהקהילה? ראשית הירשמו כאן לרשימת התפוצה. בנוסף, הקהילה מקימה מאגר מידע של עבודות מחקר שיוזכרו באתר הקהילה, אז בוגרים ובוגרות – אנא כתבו לזהורית דוא"ל ובו פרטי העבודה בצירוף קישור לתקציר. הנה אתר הקהילה בתוך אתר התוכנית. ענר וזהורית אספו ועדה אקדמית מרשימה ביותר מרחבי האקדמיה הישראלית, ובה נוכחות יפה גם לבוגרות שלנו, והם מגיעים עם רעיונות רבים וחדשים – אבל ישמחו גם לרעיונות נוספים מכם. זה צעד נוסף בפיתוח הכתיבה והמחשבה על מחקר פסיכואנליטי שאינו בהכרח קליני, שענר מנהיג כבר שנים רבות, והפכו את התוכנית שלנו לצומת כה מרכזית בין קהילת המטפלים לקהילת מדעי הרוח בישראל. השמיים הם הגבול למה שאפשר לעשות כאן.
מה עוד אוכל לספר? ביום שישי שעבר (14 בפברואר) קיימנו יום פתוח. יעל ואני ישבנו שם ופגשנו אנשים ונשים מרתקים שהתעניינו ברצינות ולא היתה לנו דקה מנוחה (בקושי הספקתי להגיע הביתה לספונג'ה). וזה בלי שבכלל העלינו מה שנקרא "קמפיין". כמובן שמתישהו נעשה גם את זה, כי צריך, אבל הניסיון המצטבר שלנו מוכיח שהפניות הטובות והאיכותיות ביותר, כלומר של הדמויות המתאימות ביותר, מגיעות לרוב דרך אנשים שמכירים. אז רק תמשיכו לספר לאחרים על החוויות בתוכנית על הטוב והרע שבהן בלי לנסות לשכנע איש – ככה יגיעו המתאימות והמתאימים ביותר.
וברכות חמות וטריות לאביחי לוי על אישור עבודת הדוקטורט שלו בנושא: "'עבד שלמה', סופרקומנטר (פירוש-על) לפירוש רש"י לתורה של ר' משה גבאי, וגישתו להרמנויטיקה המדרשית של רש"י", בהנחיית פרופ' אריק לאווי מהמחלקה לתנ"ך. אביחי הוא גם פוסטדוק בתוכנית ויש לו דף כאן. מברוכ!
אני מעדכן על שני כנסים שקשורים לבוגרים שלנו:
ביום רביעי הקרוב (26 בפברואר) ידבר ד"ר דני אדמסו בכנס "יהודי אתיופיה בישראל" על הנושא המסקרן: "השקפה או ייצוג: דימוים חזותיים של יהודי אתיופיה בספרי עיון". הכנס יתקיים באוניברסיטת תל-אביב, וכל הפרטים כאן. אם אתם בסביבה, כדאי!
ביום רביעי הבא (5 במרץ) יתקיים באוניברסיטת חיפה הכנס הישראלי הראשון לפילוסופיה של בינה מלאכותית, שבין מארגניו נמצאת בוגרת התוכנית שלנו ד"ר ליאת לביא המלמדת כיום בבצלאל. על רלוונטיות הנושא אין צורך להכביר מילים (ליאת גם התארחה לפני זמן מה בקולוקוויום של המסלול למחשבה ביקורתית וטכנולוגיות עכשוויות). אם אתם בסביבה.
וכעת – עדכון לגבי מצב החיפוש שלנו למשרה האקדמית בתוכנית לשנה הבאה. צמצמנו את רשימת המועמדויות ל-2 – מועמד ומועמדת. בעוד כחודש הם יגיעו לכאן לביקורי קמפוס ויתחרו על הזכות ללמד ולהנחות אתכם החל מהשנה הבאה. בחלק מהמפגש תהיה גם נציגוּת נבחרת של סטודנטיות וסטודנטים. נוסיף ונעדכן.
שתי הודעות מינהליות:
- ביום שלישי הבא, 4 במרץ, אקיים שיחות חתך עם כל המעוניינ/ת. יש לי עניין מיוחד בשיחות עם סטודנטים וסטודנטיות מהתואר השלישי בשנה ב' (או מהתואר השני המחקרי בשנה ג') וטרם מצאו הנחייה. ואם לא מסתדר ביום החתך – כתבו לי וקבעו איתי בזמן אחר (או שנשוחח טלפונית). גם לכל השאר, ובמיוחד לשנה א', זו הזדמנות להתייעץ בנוגע לבעיות עכשוויות או כאלו שצפויות בעתיד, וסתם לספר איך הולך. אני רוצה לשמוע. אפשר להירשם כאן.
- בעניין דומה: פרויקט החונכות שלנו במסגרתו סטודנטים וסטודנטיות ותיקות משודכים עם אלו משנה א' כדי לסייע להם במתן פרספקטיבה על הקשיים בתוכנית – צובר תאוצה. הסגל של התוכנית החליט לצ'פר קלות את החונכות והחונכים בתלושים לקניית ספרים בסך 500 שקלים לשנה. זו לא זכייה בפיס, כמו שאומרים, אבל זה נועד להראות עד כמה זה חשוב לנו. אם תרצו לשקול להצטרף, מוזמנות/ים לכתוב למרכזת הפרויקט ד"ר יעל משעני-אובל. הניסיון המצטבר עד כה מראה שכדאי, לשני הצדדים (ולמי שכבר לקחו חלק בפרויקט – מוזמנות/ים בהחלט לכתוב ליעל ולהציע דרכים לייעול ושיפור).
נאחל לכולנו חופשת סמסטר רגועה עד כמה שאפשר, עם כמה שיותר כתיבה, ועם חימום טוב בבית.
היו בטוב,
חזקי