המרכז לקידום המחקר הפסיכואנליטי בישראל
אודות המרכז
המרכז לקידום מחקר פסיכואנליטי מהווה מרחב ללמידה ולשיתופי פעולה עבור קהילה בינתחומית של חוקרים.ות הפועלים באוריינטציה פסיכואנליטית ואשר מגיעים מתחומים שונים כמו מדעי הרוח, מדעי החברה, מדעי המח, מדעי החיים, מדעי הטבע ומדעי המחשב.
מטרת המרכז היא לפתח שיתופי פעולה בין חוקרים ממוסדות אקדמיים שונים ולהוות מרכז למידה, הוראה והכשרה לחוקרים, לתלמידי דוקטורט ותואר שני העוסקים במחקר בתחום אוריינטציה פסיכואנליטית.
כמו כן, מטרת המרכז היא לייצר חיבורים בין חוקרים בארץ לחוקרים בינלאומיים בתחום הפסיכואנליזה ולפתח גוף ידע הקושרות פסיכואנליזה לסוגיות הייחודיות לחיים בישראל.
חברי הוועדה האקדמית:
פרופ׳ ענר גוברין (ראש הוועדה האקדמית)
פרופ' ענר גוברין הוא פרופסור חבר באוניברסיטת בר-אילן, שם הוא משמש כמנהל מסלול הדוקטורט "פסיכואנליזה ופרשנות" בתוכנית לפרשנות ותרבות. הוא פסיכולוג קליני, פילוסוף ופסיכואנליטיקאי מנחה המקיים פרקטיקה פרטית בתל אביב. חבר במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו (TAICP),
עבודתו של גוברין מתפרשת על פני מספר תחומים: מחקריו מתמקדים בנקודות המפגש בין פילוסופיה ופסיכואנליזה. הוא פיתח תיאוריה פסיכולוגית חדשה של שיפוט מוסרי. מאמרו "להבין את הרוע: פרספקטיבה פסיכואנליטית על התקפות החמאס ב-7 באוקטובר 2023" יתפרסם בכתב העת Psychoanalytic Psychotherapy. ספריו שפורסמו כוללים את "אתיקה והתקשרות: כיצד אנו מגבשים שיפוטים מוסריים" (2018), "המוקסמים והמוטרדים: דימויי הידע של הפסיכואנליזה" (2018), " שיחות עם מייקל אייגן" (בשיתוף עם מייקל אייגן, 2007), "בין התנזרות לפיתוי – גלגוליה של הפסיכואנליזה באמריקה" (2003).
ספרו האחרון, "כיצד הפילוסופיה שינתה את הפסיכואנליזה: מריאליזם נאיבי לפוסטמודרניזם" (Routledge, 2024), חוקר את ההשפעה העמוקה של החשיבה הפילוסופית על התיאוריה הפסיכואנליטית. ספרו העתידי, "אמנות תיאור המקרה הפסיכודינמי: מדריך מעשי", יתפרסם גם הוא בהוצאת Routledge. גוברין חוקר כתיבה פסיכואנליטית ומנחה קלינאים בכתיבת תיאורי מקרה לבחינות הסמכה ופרסומים.
גוברין, מרצה תדיר בכנסים בישראל ובעולם, משמש כעורך סדרת הספרים "Routledge Introductions to Contemporary Psychoanalysis" בהוצאת Routledge וסדרת "נרקיסוס לפסיכואנליזה, פילוסופיה וחקר התרבות" בהוצאת רסלינג.
פרופ׳ דנה אמיר
פרופ' דנה אמיר היא פרופסור חברה באוניברסיטת חיפה. היא פסיכולוגית-קלינית, פסיכואנליטיקאית-מנחה בחברה הפסיכואנליטית בישראל, יו"ר תכנית "זרמים" לפסיכותרפיה פסיכואנליטית וראש מסלול הדוקטורט הבין-תחומי בפסיכואנליזה באוניברסיטת חיפה, משוררת וסופרת. הוציאה לאור שישה ספרי שירה, ארבעה ממוארים בשירה ופרוזה וחמישה ספרי עיון פסיכואנליטיים שראו אור בעברית ובאנגלית ("על הליריות של הנפש", "תהום שפה", "להעיד על העדים", "וידויי מסך", "גלות הגוף המדבר"). זכתה בפרסים רבים על כתיבתה העיונית והספרותית, ביניהם 5 פרסים בינלאומיים.
פרופ׳ אורי הדר
פרופ' אורי הדר הוא פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב (אמריטוס), ומורה בתכנית לפסיכותרפיה, אוניברסיטת תל אביב. הוא קיבל תואר ראשון בפסיכולוגיה ומתמטיקה ותואר שני בפסיכולוגיה קלינית, שניהם מאוניברסיטת תל אביב. את הדוקטורט קיבל מאוניברסיטת לונדון ב-1982. שטחי המחקר שלו כוללים פסיכואנליזה, תקשורת לא מילולית וייצוגים מוחיים של שפה טבעית. הוא פרסם שלושה ספרים העוסקים בפסיכותרפיה אנליטית, תוך שילוב של גישה לקאניאנית עם הגישה ההתייחסותית. כמו כן פרסם ספר מבואי על פסיכואנליזה לקאניאנית (יחד עם ד"ר שלומית ידלין גדות). הוא מאמין שהפסיכואנליזה מציעה כלים טובים להבנת קונפליקטים חברתיים ומעורבות חברתית ופוליטית.
ד"ר שרון זיו ביימן
ד"ר שרון זיו ביימן היא פסיכולוגית קלינית, חברת סגל ומנהלת "מכון מפרשים לחקר והוראת הפסיכותרפיה" בביה"ס למדעי ההתנהגות במכללה האקדמית תל אביב יפו, מלמדת ובצוות הניהול של "עוגן – תכנית תלת שנתית לפסיכותרפיה מבוססת אינטגרציה" במכון מפרשים, עורכת מדור מחקר ב"שיחות – כתב עת ישראלי לפסיכותרפיה", חברה בקבוצת שיח – מכון לפסיכותרפיה התייחסותית, לשעבר יו"ר הפורום הישראלי לפסיכואנליזה ופסיכותרפיה התייחסותית, מתמקדת באינטגרציה בפסיכותרפיה, בסובייקטיביות של המטפלת כמשאב טיפולי ובגישור בין תיאוריה, ניסיון קליני ומחקר.
פרופ' סיגל זלכה-מנו
**תוכן**
ד"ר שלומית ידלין-גדות
ד"ר שלומית ידלין-גדות היא פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית מנחה במכון תל-אביב לפסיכואנליזה בת-זמננו. ראש התכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית, ביה"ס לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב. עורכת ראשית של כתב העת 'מארג', הוצאת מאגנס, האוניברסיטה העברית, ירושלים. חברה בבורד הבינ"ל של האגודה לפסיכותרפיה ופסיכואנליזה התייחסותית, יו"ר ועדת הקולוקוויום הבינלאומי. מחברת הספר "Truth Matters: Theory and Practice in Psychoanalysis " - Brill | Rodopi, 2016 ומחברת שותפה של “Lacanian Psychoanalysis: A Contemporary Introduction” – Routledge 2023.
ד"ר ג'ון מילס
פרופ' רוית ראופמן
**תוכן**
פרופ' מירב רוט
פרופ' מירב רוט היא פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית מנחה ומדריכה בחברה הפסיכואנליטית בישראל וחוקרת בין תחומית של פסיכואנליזה וספרות. מורה כפרופסור חבר בבית הספר לטיפול, ייעוץ והתפתחות האדם באוניברסיטת חיפה; מקימה וראש מרכז "שתי וערב" לטיפול רגיש תרבות. לשעבר: ראש התכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית; לפני כן ראש יחידת הדוקטורט הבין תחומית באותה תכנית; ולפני כן מייסדת וראש מסלול ללימודי המשך קליין באותה תכנית – כל אלו בחוג לרפואה באוניברסיטת תל אביב. דמות מובילה בסיוע בריאות הנפש לאחר אסון ה 7.10. בין מקימות מערך הטיפול בשעת משבר לניצולי קיבוץ בארי )החל מה 9.10 ומלווה אותם עד היום(; מייעצת למטה משפחות החטופים; ייסדה ומנהלת (ביחד עם פרופ' עפרית שפירא ברמן וגב' איריס גבריאלי רחבי, מ.א.) את FLM – המערך הישראלי לטיפול ארוך טווח בחינם בקורבנות הטבח ובני משפחותיהם; פרסמה עשרות מאמרים, הרצאות, פודקסטים – הן עבור קהילת המטפלים והן עבור הקהל הרחב, המדגישים את מקורות החוסן הפסיכולוגי בזמנים של טראומה אקוטית. עורכת מדעית של מספר כתבים של מלאני קליין וממשיכיה שתורגמו לעברית: "מלאני קליין, כתבים נבחרים כרך ב'" שנערך בשיתוף עם יהושע דורבן, תולעת ספרים, 2013; "פסיכואנליזה של ילדים" מאת מלאני קליין, תולעת ספרים, 2022; "אותנטיות במפגש הפסיכואנליטי" מאת ארמה ברנמן פיק, כרמל, 2021. מחברת של מאמרים ופרקים רבים בפסיכואנליזה, כולל על דחפי החיים והמוות, על הממשק הבין תחומי של פסיכואנליזה וספרות, על השואה, על טראומה ושכול, על אתיקה ועוד. ספרה הראשון "מה קורה לקורא? התבוננות פסיכואנליטית בקריאת ספרות" ראה אור בכרמל, 2017.ספרה השני, A psychoanalytic perspective on reading literature – Reading the reader ראה אור בראוטלדג', 2020.ספרה השלישי, "אהבת אמת כאהבת האמת" ראה אור בהוצאת עלמא 2023. ספרה הרביעי, "מלחמות יצרים בנפש האדם ובנפשם של גיבורי ספרות" ראה אור במודן, 2024. זוכת הפרס היוקרתי ע"ש סיגורני על "עבודה בין תחומית יוצאת דופן על פסיכואנליזה וספרות ומחקר וטיפול פורצי דרך בתחום הטראומה".
פרופ' סוזאן שוגרמן
**תוכן**
פרופ' גולן שחר
פרופ' גולן שחר משמש כפרופסור לפסיכולוגיה קלינית ורפואית, וכמופקד על הקתדרה לנוירופסיכולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב , שם הוא גם עומד בראש המגמה לפסיכולוגיה קלינית והמעבדה לחקר אישיות ומצבי דחק. כמו כן, פרופ' שחר משמש כפרופסור נלווה לחקר הילד ולפסיכיאטרית מבוגרים בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת YALE בארה"ב. סיים B.A במדעי ההתנהגות ב 1993 בהצטיינות. M.A בפסיכולוגיה קלינית ב 1997 בהצטיינות יתרה. Ph. D בפסיכולוגיה ב1999 בהצטיינות יתרה ב-אב"ג. הוא ביצע פוסט-דוקטורט במחלקות לפסיכולוגיה ופסיכיאטריה אשר באוניברסיטת YALE . הוא שימש כחבר סגל באוניברסיטת בר- אילן 1999-2000 ובאוניברסיטת YALE בין 2002-2004. מחקרו של פרופ' שחר מתמקד בקשרים בין מצבי דחק, פסיכופתולוגיה, ופסיכוסומטיקה. תכנית המחקר שלו מומנה על ידי קרנות מחקר תחרותיות ויוקרתיות ביותר בישראל וארה"ב, זכתה לפרסים בארץ ובחו"ל. למשל: פרס לנדאו ויגאל אלון בארץ, פרס NARSAD לחוקר צעיר בארה"ב והניבה מעל 200 פרסומים בכתבי עת מובילים בפסיכולוגיה, פסיכיאטריה, ורפואת ילדים. ספרו המדעי הראשון, העוסק בביקורת עצמית פתולוגית, הופיע ב-2015 בהוצאת הספרים של אוניברסיטת אוקספורד. ספרו המדעי השני, העוסק במופעים מורכבים של דיכאון קליני, הופיע ב-2024 בהוצאת הספרים היוקרתית של הסתדרות הפסיכולוגית האמריקנית. בנוסף למחקריו האמפיריים, לפרופ' שחר מוניטין בינלאומיים כהוגה-תיאורטיקן ואיש מעש בתחום האבחון והטיפול הפסיכולוגי. בעבודתו התיאורטית והקלינית, הוא מקדם מסגרת רעיונית אינטגרטיבית לאבחון ופסיכותרפיה במצבים פסיכופתולוגיים ופסיכוסומטיים מורכבים ומסובכים, תוך התבססות על התאוריה הפסיכואנליטית של יחסי-אובייקט, פילוסופיה ופסיכולוגיה אקזיסטנציאליסטית, וגישות קוגניטיביות-קליניות.
פרופ' גבי שפלר
**תוכן**
פרופ׳ אוריה תשבי
**תוכן**
ד״ר זהורית אסולין (מנהלת אקדמית)
ד"ר זהורית אסולין היא פסיכולוגית קלינית, בוגרת תוכנית ה.ל.פ.ב.א בהכשרה "פסיכותרפיה פסיכואנליטית לילדים ונוער", כמו גם בתוכנית ללימודי ביון. עבודת הדוקטורט שלה, שכותרתה "תרגום בטיפול פסיכואנליטי", פורסמה לאחרונה כספר בסדרת נרקיסוס בהוצאת רסלינג. מאז ה7/10/23 מטפלת במשפחות בשכונת מישור הגפן באופקים והצטרפה לצוות הטיפולי של "מרכז גפנים"-מרכז לטיפול באוריינטציה פסיכואנליטית לתושבי השכונה שנפגעה ביום הטבח. מלמדת במכללה האקדמית אשקלון קורסים "בטיפול בחברה רב תרבותית". מלמדת בתוכניות החוץ לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר אילן.