גיליון 47
5.12.2024
קהילת פרשנות ותרבות יקרה,
השבוע קיימתי שיחות חתך עם סטודנטיות וסטודנטים שביקשו זאת. באופן קצת מחשיד, שמעתי יותר מדי דברי שבח על התוכנית ומעט מדי ביקורת. כמובן שמשמח מאד לשמוע על תחושות של סיפוק והרחבת הדעת, ובצד זה היו כרגיל התחושות הרגילות, במיוחד בשנה א' אבל לא רק, של הצפה ועומס ולא רק במובן הטכני (הרבה השתמשו במילה האנגלית overwhelming). לשנה א', חשוב שתדעו שזו תחושה מצויה בשלב הזה של הלימודים. בהדרגה תתרגלו לא רק לעומס אלא, מה שחשוב וקשה יותר, לשפה החדשה, לצורה אחרת לחשוב מחשבות ולשאול שאלות, וגם לסביבה חדשה של חפרנות-יתר. אבל לא פחות חשוב שתדעו שאנחנו רוצים להשתפר, ומאז קאנט עוד לא המציאו פטנט טוב יותר לשיפור עצמי מאשר ביקורת. אז אני מעוניין מאד במשוב ביקורתי, שתדעו. והכי חשוב: אצל כל הסגל של התוכנית הדלת פתוחה. אל תהססו לכתוב לכל אחת ואחד מאיתנו ולבקש שיחה בעניין שמציק לכם או מסקרן.
מבחינה זו, המפגש המסורתי של הסגל האקדמי עם שנה א' מגיע בדיוק בזמן. הוא יתקיים ביום שלישי הקרוב (10/12) במשבצת הזמן הרגילה של הקולוקוויום – אבל בחדר הסמינרים בבניין 604 (ולא כפי שהודענו מלכתחילה). בשעה 14:00 ניפגש עם שנה א' של התואר השני (כולל המיועדים למסלול המשולב), ובשעה 14:45 עם שנה א' של התואר השלישי (מי שהתקבלו אחרי שכתבו תזה במקום אחר).
ובקצה השני של המסלול, ברכות לשירה ברגר שאושרה עבודת הדוקטורט שלה, בכותרת "מישורי הפצע הנפשי חקירה פסיכואנליטית, פילוסופית ואמנותית של חזרתיות הטראומה". וזו ההזדמנות להודות גם למנחות, פרופ' אפרת ביברמן (בית ברל) ופרופ' רחל דקל. שירה, ברכות!
ביום שלישי שעבר אירחנו במפגש הקולוקוויום את ד"ר אורנה קרן-כרמל מפורום אירופה באוניברסיטה העברית לשיחה מרתקת על גלגולי מדינת הרווחה הסקנדינבית. מדי פעם במהלך ההרצאה המצוינת המרצה הדגישה שהנושא אינו ישראל, אבל כמובן שלא באמת היה שם נושא אחר; והיה מעניין לחשוב על הצרות שלנו דרך צרות של אחרים. יצאתי מלא במחשבות, ודווקא לא כולן פסימיות.
וביום שלישי האחרון אירח קולוקוויום פסיכואנליזה את ויקטור רובינוב, פסיכולוג קליני ומחבר הספר חלום הפירוש להרצאה בכותרת "חשיבה סוריאליסטית כמחברת בין שדה פסיכואנליטי ושדה ספרותי". שמעתי שהיה מעניין.
ובהקשר אחר, ברכות חמות לבוגרת התוכנית ד"ר דפנה מילר-וסרמן לרגל צאת ספרה הספרות כנוגדן: תרומת הספרות לפרקטיקה הביבליותרפית באוריינטציה פסיכואנליטית בהוצאת כרמל (עוד על הספר כאן). ב-7 בינואר יתקיים אירוע השקה שבו ישתתפו בין השאר עורך הספר ד"ר עמרי ביכובסקי, וכן ד"ר אריאל יזהר – שניהם בוגרי התוכנית. אפשר להירשם כאן.
וזו ההזדמנות להזכיר שביום ראשון הקרוב (8 בדצמבר) תתקיים בתל-אביב השקת ספרו החדש של פרופ' ענר גוברין How Philosophy Changed Psychoanalysis, שיצא לאחרונה בהוצאת ראוטלדג'. עדיין אפשר להירשם כאן. ברכות חמות לענר!
וכעת, שמרו את התאריך לאירוע בלתי שגרתי. דרק פנסלר משמש כפרופ' להיסטוריה יהודית באוניברסיטת הרווארד, מומחה לתחומים רבים ובהם הציונות והאנטישמיות, אותן הוא מנתח דרך הפריזמה של היסטוריה של רגשות (ראו במיוחד את ספרו האחרון. אם ציונות אינה תחום העניין האקדמי שלכם ותוכלו לקרוא עליה רק ספר אחד השנה – זה הספר). אארח את פרופ' פנסלר כאן אצלנו באוניברסיטת בר-אילן ביום ראשון, 12 בינואר, בשעה 18:00, להרצאה מיוחדת בכותרת “Jews, Antisemitism, and Anti-Zionism in American Universities Since 1948”. ההרצאה לא תסתפק בדיווח מעין הסערה אלא תציע פרספקטיבה היסטורית ומושגית רחבה יותר על הנעשה באוניברסיטאות אמריקאיות. ההרצאה (באנגלית) פתוחה לקהל הרחב והפרטים המלאים כאן – בואו, והביאו קולגות וחברים.
ובמבט קצת רחוק יותר, הפורום הישראלי לפנומנולוגיה בראשות פרופ' רוני מירון מודיע על קיום סדנת מחקר לחוקרים צעירים בתחום, בהנחיית חברות וחברי הוועדה האקדמית של הפורום, ב-27 במרץ. פרטים נוספים כאן.
התוכנית שלנו מתרחבת! אנחנו מגייסים אשת (או איש) סגל חדש/ה לשנה הבאה. הקול הקורא כאן. אפשר להפיץ ברשתות שלכם.
וכעת, תזכורת חשובה. אני נשאל מדי פעם על פרסים לפרסום מאמרים. אין הרבה שאלות משמחות כמו השאלה הזו, שמצביעה לא רק על מוטיבציה עזה מצד השואל/ת אלא גם על רמה אקדמית גבוהה. אז חשוב לי להדגיש שאפשר לזכות בנפרד בשני פרסים שונים. פרס אחד מטעם התוכנית, שאליו יש להירשם כאן והוא מחולק אחת לשנה במסיבת הסיום של התוכנית ביוני. הפרס השני מחולק מטעם בל"מ פעמיים בשנה, ואליו צריך להירשם כאן. אז כתבת מאמר? נסו להירשם לשניהם.
ונסיים בהודעה שרבים מחכים לה. מרחב הלמידה המיוחד לסטודנטים ולסטודנטיות בקומה השניה עומד להיפתח! כרגע, המפתח יהיה בידי לא אחרת מאשר מעין פלג-ברקוביץ שלנו (שיושבת במשרד שממול משרדי התוכנית) ואם החדר סגור, אפשר לגשת ולבקש ממנה, ואני בטוח שתרגישו בנוח לעשות זאת. עוד לא הכל בחדר הזה מוכן, אבל תוכלו לשבת שם בהפסקות ובחלונות ולפטפט, לרכל (חשוב!) ומדי פעם, אולי אף ללמוד.
אה כן, ויש עיצוב חדש לניוזלטר. נחמד, לא?
היו בטוב,
חזקי