תרבות בנחת, גיליון מס׳ 36

באנר

קהילת פרשנות ותרבות יקרה, אני מקווה שכולכם בטוב עד כמה שאפשר. חופשת הסמסטר מסתיימת לה, ואני מקווה מאד שעבור רובכם היא היתה יותר פרודוקטיבית מאשר עבורי. אלו ימים לא פשוטים, מלאים תסכול וזעם, אבל אפשר להתנחם בכך שיש כמה דברים שבינתיים נמצאים בשליטתנו ואנחנו יכולים לנסות ולהיטיב בחלקה הקטנה שלנו.

נתחיל בבשורה משמעותית לחיי השגרה שלנו בתוכנית. בשעה טובה נמצאה מחליפה למעין: יעל כהן-שלומוב, שנכנסה לתפקידה בשבוע שעבר. התפקיד מורכב ויעל עדיין לומדת, אבל אפשר בהחלט לפנות אליה בכל עניין – כרגיל, באמצעות האימייל של המשרד. אם היא לא יודעת את התשובה, היא תשאל את מי שיודע וכך תלמד. אז פנו בכל עניין (אבל נבקש את סבלנותכם). כולנו מקווים להיכנס לשגרה ברוכה אחרי חג הפסח, עם תחילת הסמסטר.

בשורה משמעותית נוספת היא שהשקנו עלון חדש בשם "תצטרפו לשיחה". לא לוח המודעות החובבני שאתם קוראים כעת, אלא עלון נרחב שמופק ברמה גבוהה. אם לא קיבלתם באימייל, אפשר לראות כאן את הגיליון הראשון, ובו ראיונות עם אשת סגל (ד"ר אלה קליק), תלמידה (איה בירגר) ובוגרת (ד"ר תמר ברגר) של התוכנית, וכן עדכונים מפורטים מאד על פרויקטים שנעשים בה (קבוצות מחקר של פרופ' רוני מירון ושל הח"מ, ציטוטים מהמפגש של פרופ' ענר גוברין עם דוד גרוסמן בקיץ). העלון הוא תוצר של עבודה של כמה אנשים, ובהם מעין היקרה שמתאוששת בבית מהלידה, ובעיקר רועי יוסף, עורך העלון, שהשקיע בו עבודה מרובה ובעיקר מחשבה מרובה. בינתיים לא תהיה השקה בין הניוזלטר החדש לבין "תרבות בנחת", אך אולי בהמשך נשלב פלטפורמות.

החדשה הראשונה שהופיעה בעלון היא שהשקנו סדרת פודקאסטים בכותרת "מבט אל האנושי", ובמסגרתה יעלה כל חודש פודקאסט נוסף שבו ד"ר אסף אוזן ישוחח עם אחת מהדמויות בסגל האקדמי של התוכנית. השבוע הועלה לאפליקציות הפרק הראשון בסדרה, ובו אסף משוחח עם פרופ' ענר גוברין על "רוע ושיפוט מוסרי". אפשר להאזין כאן. ומומלץ. ותודה רבה לאסף שעושה זאת בשילוב הייחודי לו של חן, צניעות, סקרנות והבנה דקה.

מלבד זה, פרופ' לירן רזינסקי העביר לפני זמן מה שיחה במכללת ג'ורג'יה טק (אטלנטה, ארה"ב) בנושא: החדשני מהפרויקט חלק זה .’Here’s looking at us!’: Algorithms, Humans, and the Experience of Being Known והמרתק של לירן שעוסק בשאלה מה אלגוריתמים ובני אדם יודעים אלו על אלו, וכיצד. כידוע לכם, בימים אלו כל מגע עם קולגות מחוץ לישראל הוא הישג משמעותי ומצביע על איכות אקדמית גבוהה במיוחד.

וברכות חמות לבוגר התוכנית, ד"ר חובב רשלבך, על פרסום ספרו סגנון – היבטים פרשניים וביקורתיים: עיון בהגותו של ה. ג. גאדמר, שיצא לאור ממש בימים אלו בהוצאת כרמל. ספר מעניין ומקורי מאד, כמו כל דבר שחובב עושה. למבט נוסף.

ותלמידנו יובל הבר פרסם לאחרונה יחד עם ד"ר דרור ינון, המנחה שלו, ומחברים נוספים, מאמר שגם הוא עוסק בענייני מאגרי מידע גדולים והשלכותיהם על האנושי. המאמר התפרסם ב- Internet Medical of Journal Research בגיליון מיוחד העוסק במפגש בין בינה מלאכותית לבריאות הנפש. אפשר וכדאי לקרוא את המאמר.

בנוסף, נזכיר כי הנציבות למגוון ומגדר באוניברסיטה מציעה מילגות נסיעה לכנסים עבור נשים. הגשת מועמדות כאן.

בשבוע הבא רבים מאיתנו יחגגו את הפסח, שנקרא במקורות "חג החירות". גם מי שנמצאים אצלנו רק סמסטר אחד כבר יודעים שכמו לכל מושג אחר בשפה, למושג "חירות" יש מובנים רבים שאינם עולים בקנה אחד זה עם זה. מה אפשר לומר? אני מאחל לכולנו שנזכה לחירות של ממש בכל תחום אפשרי, אישי וציבורי, וכן – גם בתחום האינטלקטואלי. שנזכה לחשוב מחשבות חופשיות – מהדעה הקדומה, משנאה, מפחד – ולהשתחרר מעולה של הבורות. וניפגש בטוב בפתיחת הסמסטר השני, אחרי החג.

חג שמח, למרות הכל,

חזקי