תרבות בנחת גיליון מספר 35

תרבות בנחת, גיליון 35

קהילת פרשנות ותרבות יקרה,

אני מבקש לפתוח הפעם את האיגרת בעניין שלא קשור ישירות לשגרת יומנו בתוכנית: פרופ' מירי פאוסט, שהיתה רקטור האוניברסיטה בין השנים 2020-2014, הלכה לעולמה. אני משער שכסטודנטים וסטודנטיות, לרוב אינכם חשים את השפעת המנהיגות האקדמית על חיי היומיום שלנו באוניברסיטה. ואולם יש לכך השפעה יומיומית על חיינו בסגל האקדמי. פרופ' פאוסט הדגימה שילוב לא שכיח של מוח חריף ושל לב ענק. היא התעניינה בראש ובראשונה באדם – מה שהפך אותה לחוקרת מעולה ומנהיגה אקדמית, אישיות מהסוג שאנשים הולכים אחריה. פרופ' פאוסט עשתה רבות מאחורי הקלעים ולפניהם עבור קידום האוניברסיטה כולה, ובתוכה התוכנית שלנו, ועבור כל אחת ואחד מאיתנו בסגל האקדמי, שחייבים לה רבות באופן אישי על עזרה בעת צרה ועל הדרכה בנתיבי העולם האקדמי. נזכור אותה תמיד.

ובמעבר חד, ואפרופו לב ענק, נאחל מזל טוב למעין היקרה שלנו על לידת הבת אליענה. מעין יצאה לחופשת לידה ותשוב אלינו בעוד כמה חודשים. ובינתיים המשרד מתארגן מחדש בהתאם – כרגע אפשר לפנות בכל עניין אלי או אל רוני ארליך, ונקווה שבקרוב נמצא מחליף/ה. מעין: כל קהילת התוכנית המורחבת – הסגל האקדמי והמינהלי, הסטודנטים/ות והבוגרים/ות – שולחת לך ברכות חמות לרגל הלידה. נחכה לך כאן בסבלנות.

בינתיים, כמעט בלי לשים לב, יצאנו לחופשת החורף אחרי סמסטר דחוס ולא פשוט. בשבוע הראשון של החופשה קיימתי שיחות חתך עם סטודנטים/ות מהתוכנית. הקשבתי לקשת של רגשות, שמעתי שבחים ותלונות, וניסיתי לסייע בפתרון בעיות או בעצה. היה לי יום מרתק ומספק שבסיומו נוכחתי (שוב): לומדים בתוכנית שלנו אנשים מיוחדים ומעניינים מאד, שזו זכות גדולה להכיר. ואל תהססו לבקש פגישה או שיחה בכל עניין, גדול כקטן.

באותו השבוע, ביום רביעי, ה-20 לחודש, התקיים גם הכנס בכותרת "מאה שנים של ביקורת", שעסק באסכולת פרנקפורט ובגלגולים העכשוויים של השיח הביקורתי, במלאת מאה שנה להיווסדו של המכון למחקר חברתי בפרנקפורט. את ארגון הכנס הוביל ד"ר דרור ינון שלנו, בשיתוף עם המחלקה לפילוסופיה. הכנס היה מרתק ונדונו בו מלבד סוגיות כלליות שנוגעות להגות של חברי האסכולה הזו גם סוגיות עכשוויות, שמטרידות את כולנו, באשר לעתידה של המחשבה הביקורתית (וגם בשאלה מה נכלל בקטגוריה) בעידן המקוטב שלנו. אגב, דרור התראיין לאתר התוכנית וכדאי לקרוא. היה כנס מעולה, וכן ירבו.

ברכות לפרופ' ענר גוברין ששב מברלין, שם הרצה בכנס בינ"ל גדול על השאלה האם התיאוריה הפסיכואנליטית זקוקה לחוויות הילדות המוקדמת, והרצאה נוספת בפני הפורום הלאקאניאני בברלין שבה חלק איתם את מחשבותיו בשאלת הרוע הבנאלי. וגם לד"ר אלה קליק ששבה מכנס האגודה הבין-לאומית לחקר הקולנוע והמדיה בבוסטון, שם הרצתה על "דאטא קוסמית ועתיד האיחסון" (תרגום קצת צולע שלי מאנגלית). הנוכחות שלנו בכנסים בחו"ל אינה מובנת מאליה, וחשובה כתמיד.

וברכות חמות לד"ר חגי סורוצקי ולד"ר סמדר ריעני על אישור עבודת הדוקטורט שלהם. חגי כתב עבודה בכותרת "האיווי ל(אי)היות בפסיכואנליזה", בהנחיית ד"ר דורית למברגר. ואילו סמדר כתבה על "עמידותה של הסטיגמה הפרטית והציבורית נגד אנשים עם מגבלה נפשית מבעד לפרדיגמה של 'הזר' ושל יחסי הזרה אינטר ואינטרה סובייקטיביים" בהנחיית פרופ' רחל דקל מביה"ס לעבודה סוציאלית. חגי וסמדר, כל הכבוד על השלמת הפרויקט המרתק והייחודי של כל אחד לחוד! וניפגש אינשאללה בטקס חלוקת התארים, שהשנה יתקיים ככל הנראה במהלך יולי.

ובינתיים, גם מי שסיימו דוקטורט המשיכו לעשות דברים מעניינים. בשמת קליין, פוסט-דוקטורנטית בתוכנית, פרסמה בכתב העת "מארג" מאמר בכותרת "זיכרונות של אימהות ובית: שוטטות ספרותית בבתים ריקים כדרך להתמודדות עם פרידה ואובדן". הנה הקישור לתוכן העניינים (שימו לב גם למאמר מאת פרופ' מירב רוט, בוגרת שלנו). ורן ספיר התראיין לעיתון "הארץ" על הטיפול בשורדי מסיבת הנובה בזיקה להשפעת חומרים משני תודעה: הנה כאן. התכנים לא קלים, אבל מעוררים מחשבה. אפשר לעקוף את חומת התשלום באמצעות קטלוג הספרייה של בר אילן בקישור הזה.

ואם בענייני הספרייה, שימו לב לשבוע הגישה הפתוחה שמתחיל היום במערך הספריות באוניברסיטה, וכולל הרבה דברים מעניינים למי שמתעניינים במחקר – והכל בזום.

וכעת הודעה חשובה: כמדי שנה תחלק התוכנית מילגות הצטיינות. להלן הקריטריונים להגשת מועמדות:

(1) רק תלמידים עד השנה החמישית במסלול דוקטורט או השישית במסלול משולב בתואר שלישי יכולים להגיש. תלמידי התואר השני במסלול עם תיזה או ללא תיזה יכולים להגיש עד השנה השלישית. (2) תלמידים בשנה הראשונה בכל תואר יכולים להגיש רק אם ערכו תוכנית לימודים הכוללת לפחות ארבעה קורסי חובה. (3) למי שנמצאים בשנה השלישית בתואר שני עם תזה או במסלול המשולב, או בשנה השניה במסלול לדוקטורט – יש להיות אחרי הגשת הצעת המחקר למנחה.

מתלבט/ת אם להגיש? שאלו אותי באימייל. עומד/ת בתנאים הנ"ל אבל לא מרגיש/ה מצטיינ/ת? חובה להגיש! כלל בחיים: אל תחליטו מראש שאינכם מצטיינים. 

איך מגישים? שולחים לרוני ארליך (ronni.erlich@biu.ac.il) טופס בקשת מילגה (אפשר להוריד כאן), תמונת פנים, ודו"ח לימודים (נא לא לפנות למזכירות אלא להוציא מהאינבר). על תלמידים הכותבים תזה או דוקטורט אצל מנחה שלא נמנה/ית על סגל התוכנית לצרף את המלצת המנחה, שצריכה להתייחס לקצב ההתקדמות במחקר. יש לשלב הכל לקובץ PDF אחד ולשלוח אותו לרוני ארליך באימייל עד 15 באפריל. לציין בנושא ההודעה: מלגות הצטיינות תשפ"ד.

ואפרופו מילגות: מרכז ארגוב לחקר העם היהודי באוניברסיטת בר-אילן מציע מילגות לדוקטורנטים שמחקריהם קשורים לנושא זה. פרטים נוספים כאן.

הנסיבות סביבנו אינן פשוטות. איני יודע אם בכתיבת הניוזלטר ניכר המאמץ העילאי מצידי שלא להתייחס למה שקורה סביבנו ולהתדרדרות החריפה של המין האנושי (לא מבטיח שאצליח להתאפק לאורך זמן). נקווה שלמרות הכל תהיה לכולנו חופשת סמסטר מוצלחת, ושנזכה למלא בה את ייעודה המקורי: התקדמות במחשבה, קריאה, כתיבה ומחקר. ושלא נתרגל למלחמות, לאלימות ולהרס.

היו בטוב,

חזקי