המלאך הישן של ההיסטוריה היהודית

כרזה
תאריך
אנו שמחים להזמין אתכם ואתכן להרצאתה של פרופ׳ רוני מירון, חברת סגל אצלנו בתוכנית, אשר תתקיים במסגרת הסמינר ה-20 לפילוסופיה קונטיננטלית במוזיאון תל אביב לאמנות.
 
על הסמינר לפילוסופיה קונטיננטלית:
 
השנה אנו מציינים את מחזור ההרצאות ה־20 של הסמינר לפילוסופיה קונטיננטלית, אבל אין אנו יכולים לציין זאת בחגיגה. זו תקופה אפלה בה השליט מסמן את המחשבה החופשית והביקורתית כאיום פוליטי, אותה מחשבה שהיא תנאי יסוד לחיים במסגרת דמוקרטית. בסדרת ההרצאות ננסה להגיב לתהייה המיואשת תחת השאלה: ״באילו זמנים אנחנו חיים?״, כותרת שמהדהדת את כותרת ספרו של הפילוסוף הצרפתי ז׳אק רנסייר שראה אור ב־2017 לאחר העלייה לשלטון של דונלד טראמפ. ואנחנו כאן בישראל תחת התהייה המקבילה, מה פשר הזמן הזה שבו אנו חיים, באיזה אופן אנחנו כאזרחים נתונים לזמן הזה, באיזה אופן אנחנו כבולים לזמניות שלו, ועד כמה יש לנו את האמצעים המחשבתיים והפרקטיים לאתגר את עכשוויותו.
 
על הרצאתה של פרופ׳ מירון:
 
ההרצאה מציעה התבוננות פנומנולוגית-מטפיזית על השיח אודות ההיסטוריה היהודית המודרנית. התבוננות זו חושפת שתי פרדיגמות יסודיות. האחת, המבוססת על התבוננות אונטולוגית, מצביעה על קרע יסודי בין היהודי המודרני לבין מורשתו. השנייה, המבוססת על התבוננות אפיסטמולוגית מצביעה על רציפות המתקיימת בזיקה של יהודים מודרניים אל עברם באמצעות עיסוק בתכנים הקנוניים של המסורת.
ההרצאה תציג את התמונה המקוטבת כבבואה של סוגיית היחסים שבין האימננטיות ובין הטרנסצנדנציה ועל בסיסה תאפיין את המציאות בישראל אחרי השבעה באוקטובר במונחים מטפיזיים. החלופה השלישית שתוצע לשתי העמדות המקוטבות, אינה מהווה פשרה אלא מסגרת ערכית הנמנעת מהרכבה ובתוך כך מאשרת את הממד המטפיזי היסודי בקיום היהודי-ישראלי.
 
 
ההרצאה תתקיים מחר (יום שישי 2/5), בין השעות: 10:30–12:00 באולם שידלובסקי, מוזיאון תל אביב לאמנות, שד׳ שאול המלך 27, תל אביב.
 

תאריך עדכון אחרון : 01/05/2025