תיאוריה, אקטואליה ופוליטיקה: מפגשים עם פרופ׳ דרק פנסלר
תאריך
בשבוע שעבר קיימנו שני מפגשים משמעותיים עם פרופ׳ דרק פנסלר מאוניברסיטת הרווארד, היסטוריון של היהדות המודרנית ושל הציונות וישראל שגם עומד בראש המרכז ללימודים יהודיים באוניברסיטה שלו.
ביום שישי נפגש פרופ׳ פנסלר עם קבוצת המחקר ״אסכולה״, שמתקיימת בחסות התוכנית ללימודי פרשנות ותרבות ובמסגרת המרכז לסוציולוגיה תרבותית. הקבוצה מורכבת מחוקרים וחוקרות שמחקריהם עוסקים בתרבות הישראלית מבעד לתחומים שונים (זמן, מרחב, חומר, חינוך, דת ואתאיזם, שפה ושיח, אמנויות ועוד).
הקבוצה שוחחה עם פרופ׳ פנסלר על הערך שבשימוש במודלים מתוך מדעי החברה בהבנת המקרה הישראלי. התחלנו מהמושג קולוניאליזם ומהשאלה - מה אפשר ללמוד על ההיסטוריה של מדינת ישראל מהשוואות לתנועות של קולוניאליזם התיישבותי? (רמז: זה מורכב). ונדדנו משם לשאלות כלליות על מרחק ביקורתי ממושאי מחקר שאיכפת לנו מהם מאד (עוד יותר מורכב).
ביום ראשון זכינו במפגש נוסף של פרופ׳ פנסלר, והפעם לציבור הרחב ולקהילה האקדמית של בר-אילן. במסגרת המפגש פרופ׳ פנסלר עסק בתופעה האקטואלית של מחאות הסטודנטים בצפון אמריקה ביחס למלחמה הנוכחית. הוא התחיל בפרספקטיבה היסטורית על יהודים, אנטישמיות ואנטי-ציונות בקמפוסים האמריקאיים, ושיתף במעט מהממצאים של דו"ח שהוא כותב בימים אלו על האנטישמיות בקמפוס אוניברסיטת הרווארד. פרופ' ג'ונתן ריינולד, ראש המחלקה למדעי המדינה, הגיב; ופרופ' חזקי שוהם הנחה (וארגן את האירוע). קיבלנו מבט מאוזן ומלא ניואנס על נושא סבוך וטעון.
פרופ׳ פנסלר נגע בשתי סוגיות בוערות בחברה שלנו, שלפעמים קשה לעסוק בהן באופן אקדמי. המפגשים איתו חידדו עבורנו את החשיבות שבהפניית הפרספקטיבה המחקרית והכלים התיאורטיים לעיסוק באקטואלי, במציאותי וגם בפוליטי.
המפגשים לא תועדו בוידאו. לפעמים הדרך היחידה לקחת חלק, היא פשוט להגיע. אז תודה לכל מי שהגיע והגיעה.
תאריך עדכון אחרון : 26/01/2025