האם ניתן לתאר ולנסח ׳תרבות ישראלית׳?

מפגש של מעבדת המחקר "אסכולה" באוניברסיטת קיימברידג'
תאריך

על קבוצת המחקר ״אסכולה״ כבר שמעתן? אחרי שחזרו מסדנת מחקר באוניברסיטת קיימברידג׳ היוקרתית אנחנו גאים לשתף כאן את המחקרים שהציגו ומחכים להמשך פעילות הקבוצה. רוצים להצטרף?

אחד הדברים המעניינים שקורים בתוכנית היא הפעילות של קבוצת המחקר ״אסכולה״. הקבוצה, אותה מוביל פרופ׳ חזקי שוהם שגם ייסד אותה, יחד עם פרופ׳ תמר אלאור, מהווה מעבדה למחקרים בין-תחומיים בתרבות ישראלית. הנושאים אשר מעסיקים את הקבוצה הם מגוונים מאוד וכוללים: גוף, חלל, זמן, שפה, תרבות חזותית, תרבות צלילית, תרבות חומרית, ריטואלים, אופנה, מופעים, משחקים, אוכל ועוד.

הקבוצה מורכבת מחוקרים וחוקרות מהתוכנית ללימודי פרשנות ותרבות וגם מהמחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה בבר-אילן. שאלה הליבה של הקבוצה היא ״האם ניתן לתאר ולנסח ׳תרבות ישראלית׳?״

במהלך השלוש השנים האחרונות הקבוצה פעלה בשלושה פרקים שונים. בפרק הראשון הקבוצה ביקשה לנתח את הספר ״המצאת היומיום״ של מישל דה-סרטו ובכך לשאול שאלות מתודולוגיות בנוגע לחקר תרבות. הפרק השני של התוכנית כלל סדרת פגישות עם החוקרים ד״ר תמר ברגר העוסקת במרחב הישראלי וד״ר יאיר ליפשיץ העוסק בתיאטרון ישראלי ותיאטרון יהודי. במסגרת פרק זה החוקרים בקבוצה נחשפו לעבודות בתהליך וקיבלו את ההזדמנות להגיב עליהן. הפרק השלישי של פעילות הקבוצה כלל פיתוח מחקרים ופרוייקטים אקדמיים של חברי הקבוצה עצמם. במסגרת פגישות, פרזנטציות וקריאה משותפת כל אחת ואחד מהחוקרים והחוקרות החל לעבוד על מאמר אקדמי.

לאחר שלוש שנות פעילות הוזמנה הקבוצה על ידי פרופ׳ ירון פלג מהמחלקה ללימודים איזוריים באוניברסיטת קיימברידג׳ שבאנגליה לסדנת מחקר בנושא תרבות ישראלית כאשר בבסיסה השאלה: ״מה מקומי בתרבות הישראלית?״.

בסוף חודש ינואר האחרון, לאחר התלבטות באשר לקיום הסדנה בעת הזאת, נסעו חברי וחברות הקבוצה יחד עם פרופ׳ שוהם לקיימברידג׳ שם הם הציגו את מחקריהם בפני פרופ׳ פלג, פרופ׳ חיים יעקובי מאוניברסיטת לונדון (UCL) ובפני אורחים נוספים. אנחנו גאים להציג בפניכם ובפניכן את כותרות העבודות שהוצגו במסגרת המפגש. אנחנו מצפים להמשך התפתחותן ולפרסומן כמאמרים אקדמיים בבוא הזמן.

חרדות חדירה: מחקר השוואתי בין ביטויים פוגעניים בעברית ובאנגלית

ד״ר אסף סעדון, פוסט-דוקטורנט בתוכנית ללימודי פרשנות ותרבות בבר אילן

לאומיות מותאמת אישית – סיפורו של הנווד הדיגיטלי הישראלי

שחר מנדלוביץ׳, דוקטורנטית במחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה בבר-אילן

ציורי קיר בעיר של מסורת: ביטויים אמנותיים של מסורת בעכו

רשא עסאף, דוקטורנטית בתוכנית לתכנון עירוני באוניברסיטת לונדון

להקיף את הכיכר: כיכר דיזנגוף כאתר של קונפליקט חברתי

רועי יוסף, דוקטורנט בתוכנית ללימודי פרשנות ותרבות בבר אילן

חתימה על זהות יהודית: יהודים-אתאיסטים בישראל מקצים משמעויות לטקסי המילה שערכו לבניהם

תמר פרידמן, דוקטורנטית במחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה בבר-אילן

המעבר מיום חול ליום קודש בחברה היהודית בישראל: התאמות מילוליות וריטואליות

סתיו ביטון-שופן, דוקטורנטית במחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה בבר-אילן

'עגמומיות הגולה' ו'אושר המולדת' – על תורת הרגש של שלילת הגולה ובעיית הפחד היהודי

ד״ר יאיר ברלין, פוסט-דוקטורנט באוניברסיטת קיימברידג׳ (בוגר התוכנית ללימודי פרשנות ותרבות)

מעבר לאמונות: חשיפת רפרטוארים בעמותות סיוע בתחום המזון בישראל

ד״ר איריס סולנצ׳יק-כהן

״לתקתק״ לעומת ״לזרום״: בין שיח לפרקטיקה בתרבות מעמד הביניים בישראל

ד״ר שירה כלימור-ממן, פוסט-דוקטורנטית באונ׳ בן גוריון בנגב

בעקבות הצלחת הנסיעה, הקבוצה פותחת את שורותיה למצטרפים ולמצטרפות חדשים וחדשות שחוקרים אספקטים בתרבות הישראלית. לפרטים נוספים כתבו מייל לפרופ׳ שוהם.

תאריך עדכון אחרון : 28/02/2024