תרבות בנחת גיליון מספר 33

יום חמישי, 22/02/2024

תרבות בנחת, גיליון 33

קהילת פרשנות ותרבות יקרה,

בלי ששמנו לב, כבר עברה יותר ממחצית הסמסטר ונותרו שבועות ספורים עד לסופו. רוב מגויסי המילואים כבר חזרו אלינו. ועדיין חשוב לנו לעקוב אחרי המגויסים ובני ובנות משפחותיהם. ולכן: אם יש ביניכם כאלו שנמצאים עדיין במילואים, אנא כתבו למעיין ועדכנו אותנו. ועניין לא פחות חשוב: בנות או בני זוג של משרתי מילואים, אם יש כאלו בינינו עדיין – אנא כתבו לנו. חשוב לנו לדעת. זכרו שגם אתן זכאיות להקלות דומות לאלו של משרתי המילואים עצמם, אלא שבעוד רשימת משרתי המילואים מועברת לאוניברסיטה מצה"ל, אין רשימה מקבילה של בנות ובני זוג, וחשוב לנו לעקוב.

ביום רביעי שעבר התאספנו להאזין להרצאה של פרופ' רות רונן שהציעה את דחף המוות הפרוידיאני בתור הסבר להכחשת משבר האקלים. ההרצאה עוררה דיונים רבים ואי-הסכמות בקרב הסטודנטים והסגל, ויצרה עניין רב. אפשר להתווכח האם התעלמות מבעיות גלובליות היא "הכחשה" שיש להסבירה או אדישות אנושית סטנדרטית (כפי שאולי היתה אומרת חנה ארנדט למשל), והאם מבחינה אפיסטמולוגית נכון להתייחס לאירוע שאמור להתקיים בעתיד ועשוי עדיין להימנע בתור "עובדה". אבל הצעת דחף המוות בתור הסבר לתהליכים היסטוריים גלובליים היתה מעוררת מחשבה בהחלט.

ברכות חמות ליונת דרור ולעמוס נוה שעבודת הדוקטורט שלהם אושרה. הדוקטורט של יונת, בהנחיית פרופ' לירן רזינסקי, עוסק בהיבטים בשיח השואה בישראל במאה ה-21: בין זיכרון אישי, זיכרון קולקטיבי וזיכרון קוסמופוליטי. העבודה של עמוס, בהנחיית ד"ר דרור ינון ופרופ' יאיר לורברבוים (הפקולטה למשפטים), עוסק בזכות לפרטיות כתופעה תרבותית: בחינת השינוי ההיסטורי בשיח המשפטי של פרטיות מנקודת מבט תרבותית. אלו שתי עבודות דוקטורט מרתקות שזכיתי לעקוב אחרי תהליך היווצרותן מההתחלה, וממחישות, כל אחת בדרכה, את הכוח של חקר התרבות לתרום זווית מיוחדת לדיסציפלינות אחרות. אז ברכות ליונת ולעמוס, ונתראה אינשאללה בטקס חלוקת התארים בסוף השנה!

בהזדמנות זו נזכיר את המפגש הבא של הפורום לפנומנולוגיה, שיתקיים ב-7 במרץ, בשעה 16:30, ויעסוק בחיבור "מה נקרא לחשוב" מאת מרטין היידגר שיצא בימים אלו בתרגום לעברית. נשמע את נקודות המבט של פרופ' רוני מירון, ושל האורחים פרופ' חגי כנען (אוניברסיטת ת"א), פרופ' דרור פימנטל (בצלאל) ומיודעתנו ד"ר מירב אלמוג (סמינר הקיבוצים) שגם לימדה אצלנו בעבר הלא רחוק. לפרטים והרשמה – לחצו כאן. לא יודע מה אתכם, אני כבר הזמנתי את הספר ומחכה למפגש בסקרנות.

והנה הזדמנות למימון מחקרים פסיכואנליטיים שהגיעה אלינו מהאגודה הבין-לאומית שמחקריה מוקדשים לנושא. הפרטים נמצאים כאן.

ועתה, עניין איזוטרי למדי, ובכל זאת חשוב: בשנים האחרונות הנהגנו מסיבת סיום שנה שכללה אירוע תרבותי כלשהו. השנה, לשם שינוי, נציע לכם לארגן את האירוע. האם מי מכם ירצו להציע עצמם לוועדה שתארגן את תוכנית מסיבת הסיום? מוזמנים/ות לכתוב לי או למעין.

ולאחרונה: בצוק העתים לא הצלחתי למצוא מקום לשיחות חתך במהלך הסמסטר המקוצר והכל-כך דחוס. אז שיחות החתך יתקיימו ביום שלישי, 19 במרץ, בין השעות 16:00-10:00 (אם נידרש לכך, נוסיף זמן), במשרדי התוכנית שבקומה השלישית בבניין 604. למען הסדר הטוב, כדאי להירשם בקישור הבא. המשבצות בטופס הרישום הן של רבע שעה, אך ניתן לרשום את שמכם גם על שתי משבצות. עם זאת, אשמח לדבר גם עם מי שיופיעו באופן ספונטני. זו ההזדמנות שלכם לשתף בחוויות החיוביות והשליליות, להציף בעיות או סתם לספר איך הולך. מקווה לראות כמה שיותר מכם!

היו בטוב,

חזקי