תרבות בנחת גיליון מספר 27

קהילת פרשנות ותרבות יקרה,

ובכן, כפי שכבר ידוע לכם, הוכרז על תאריך החזרה ללימודים. עם כל החששות שבשורה זו מעוררת בתקופה זו של אי-וודאות, הידיעה שימחה אותי מאד. נקווה שלמרות הכל תהיה לנו שנה מוצלחת, ואני שב ומזכיר את התחייבותנו להנגיש את השיעורים למשרתי המילואים, או לאחרים שמפאת המלחמה לא יוכלו להגיע באופן סדיר (והנה גם סרטון בו סגן הרקטור מסביר את מתווה ההקלות וההתאמות לסטודנטים ששירתו ומשרתים במילואים, לכוחות הביטחון ולאנשי קבע, ולנפגעים אחרים ממצב המלחמה).

האוניברסיטה נערכת באופן כללי ומקיימת וובינרים עם ההנהגה (נשיא, רקטור וכו'), בשני מועדים: יום שני, 18 בדצמבר 2023, בשעה  16:00 (להרשמה), ויום שלישי, 19 בדצמבר 2023, בשעה 10:00 (להרשמה). כדאי להירשם לאחד הוובינרים האלו גם במידה ואתם לא בטוחים אם תצליחו להתחבר אליהם. כל אחד מהם יתקיים במשך שעה, ולאחריו תתקיים דלת פתוחה עם הסגל המינהלי של המחלקה שלנו – מעין בעיקר (ביום שלישי אתחבר, ביום שני יש לי עניין משפחתי אבל אעשה מאמץ) – במשך שעה נוספת, שבמהלכה תוכלו לקבל תשובות לשאלות שנוגעות באופן ספציפי אלינו.

כיוון שלוח הזמנים האקדמי כבר ידוע, בקרוב יפורסמו גם תאריכי מחודשים למפגשי הקולוקוויום של התוכנית, ובצידו קולוקוויום פסיכואנליזה (כזכור, השנה עברנו לימי רביעי!). אני מבקש שתרשמו לפניכם שני תאריכים חשובים: ביום רביעי, 3 בינואר 2024, ד"ר אלה קליק, שחקנית הרכש החדשה שלנו, תיתן הרצאת פתיחה חגיגית, בנושא “Outer Space, Postdigital History and High-resolution Aesthetics”. אני מחכה לזה כבר זמן רב מדי. כדי להכיר קצת יותר את אלה, אתם מוזמנים לעיין באתר שלה. וב-24 בינואר יתקיים מפגש היכרות של שנה א' (מכל מסלולי הלימוד) עם כל הסגל האקדמי.

בינתיים אנחנו שמחים מאד להודיע על פרויקט חדש ובו סטודנטים וסטודנטיות משנים מתקדמות יחסית (שנה ג׳ ומעלה ולאחר אישור הצעת המחקר) יחנכו סטודנטים וסטודנטיות מהשנים הראשונות וילוו אותם באופן אישי. המטרה המרכזית היא לסייע לחדשים להתמודד עם האתגרים הייחודיים שמזמנים הלימודים בתוכנית שלנו. הנה טופס ההרשמה לפרויקט החונכות. רכזת הפרויקט היא יעל משעני, והמלווה האקדמית מטעם הסגל היא ד"ר דורית למברגר.

במאמר מוסגר אני רוצה לומר שהצורך בפרויקט הזה עלה משיחות החתך שקיימתי במהלך השנה שעברה עם סטודנטיות וסטודנטים של התוכנית, ובהם גם בוגרות ובוגרים. ובמילים אחרות: אני, וכל הסגל האקדמי והמינהלי, רוצים מאד לשמוע על צרכים ובעיות שאנו לא מודעים אליהם, וממש רוצים שתציעו פרויקטים ורעיונות.

ביום שלישי האחרון קיימנו שוב מרחב למידה עבור סטודנטיות/ים שביקשו זאת כדי לחזור בהדרגה לכתיבה. היה נחמד, וביום שלישי הקרוב (19/12) נעשה זאת פעם נוספת – שוב, בין השעות 16:00-9:00, ובבקשה להגיע רעבים...

אמש (רביעי) היתה הרצאה נוספת בסדרה (שלשמחתנו מתקרבת לסיומה!) של הרצאות הזום בזמן המלחמה. אחרי הנושאים הכבדים של ההרצאות הקודמות, הפעם הקללנו קצת ודיברתי על היחסים בין חנוכה וחג המולד בתור תרגיל באנתרופולוגיה היסטורית. פתחתי באזכור מדרש המופיע בתלמוד (מסכת עבודה זרה דף ח' עמוד א'), המספר על אדם הראשון, שראה שהימים הולכים ומתקצרים והחשיכה מתגברת, ופחד שמא העולם חזור לתוהו ובוהו בגלל חטאו בגן עדן. רק כאשר הגיע היום הקצר ביותר בשנה והימים חזרו להתארך, הבין שזו דרכו של עולם וחגג שמונה ימים (ומכאן ניסיתי להראות שגם בתוך העולם היהודי היתה תפיסה של חנוכה כחג חורף אוניברסלי; הקלטת אודיו של ההרצאה תועלה לרשת בקרוב). השנה, אולי בפעם הראשונה, הרגשתי בעומק העצמות את תחושתו המיתית של אדם הראשון: החשיכה בעולם שלנו מתגברת והולכת, וקשה לנו לראות איך התהליך מתהפך. אבל אופטימיות אינה מותרות, ועם סיומו של חג החנוכה ויחד עם חגי החורף האוניברסליים בעולם, ביכולתנו להרבות אור בעולם ולגרש את החושך.

ההרצאה הבאה תתקיים ביום חמישי הקרוב (21 בדצמבר) בשעה 20:00. ד"ר דרור ינון יעסוק במבט הפילוסופי על האנטישמיות דרך משנותיהם של סארטר, אדורנו והורקהיימר. זה הלינק.

היו בטוב,

חזקי