יום שני, 01/01/2024

ובכן בשעה שאולי אינה הכי טובה ומוצלחת, אבל כנראה טובה ומוצלחת יותר מהאפשרויות האחרות, אנו פותחים את הסמסטר! אולי התחושה יכולה הייתה להיות חגיגית יותר, אבל אחרי שדיברתי בשבועות האחרונים עם עשרות מכם, אני יכול לומר בביטחון שאנו שמחים לחזור. למשרתי המילואים שטרם שוחררו, ולבני ובנות הזוג שלהם שהם סטודנטים בתוכנית: בימים אלו אתם נושאים בעול העיקרי של המלחמה ומצב החירום, ואנו חייבים לכם הרבה מאד. מבטיחים להנגיש לכם את השיעורים, ולא לשכוח אתכם (כאן לינק לזכויות משרתי המילואים). אנא אל תהססו לעדכן אותי ואת מעין באופן אישי מה קורה אתכם. ואם תצליחו להגיע לקמפוס פה ושם (בעדיפות שניה אחרי המשפחה כמובן), זה יעשה לנו טוב.

ולכל השאר שחוזרים. בשבוע הראשון של הלימודים, אני מציע להגיע לכל כיתה כמה דקות לפני הזמן שבו אתם מורגלים, כדי לבדוק היכן נמצא המרחב המוגן הקרוב ביותר לכיתה (כולל חדרי מדרגות), כדי שאם תהיה אזעקה נוכל לשמור על קור רוח ולדעת ברוגע לאן להגיע.

שימו לב גם לתקופת השינויים לרישום לקורסים השנה, שתסתיים ביום חמישי, ה-11 בינואר. פרטים נוספים כאן.

השבועות הקרובים עומדים להיות מאתגרים במיוחד לכל באי הקמפוס. כולנו נושאים איתנו מטען רגשי חורג מאז ה-7 באוקטובר, וצריכים כעת לחלוק את ספסל הלימודים, המחשב בספריה, התור לקפיטריה ושבילי האוניברסיטה עם עמיתות ועמיתים שיכול להיות מאד שיש להם חששות, טראומות ותקוות שונות מאד משלנו. וכאן ניבחן כקהילה לומדת שרוצה לשמור על חופש הביטוי ועל הכבוד ההדדי: לא היינו רוצים שכדי להימנע מעימות, נימנע מהשמעה חופשית של דעותינו ומהביקורת של הנחות היסוד שלנו – ביקורת שהיא נשמת אפנו כאן; אך גם לא היינו רוצים שאחרים ירגישו מאוימים מאיתנו, כפי שלא היינו רוצים להרגיש מאוימים מאחרים. נצטרך למצוא את האיזון שבין דיון אקדמי חופשי, גם בעניינים קשים וטעונים, לבין חיים בשלום. לאיש מאיתנו אין מתכון מוכן מראש לרקיחת האיזון הזה, אבל אם כולנו נבין את שני צידי האתגר – זו תהיה התחלה טובה. לניוזלטר מצורפת איגרת מהסגל של התוכנית, בעברית ובערבית, שעוסקת בחופש הביטוי, בכבוד הדדי ובקהילה לומדת. נקווה שהדברים יחלחלו.

כמה הודעות:

עד להודעה חדשה, הקורסים של פרופ' ענר גוברין מתקיימים בזום. אם מסיבה כלשהי הרישום טרם הוסדר (כפי שקורה לפעמים בתחילת שנה, והשנה על אחת כמה וכמה) ואינכם מקבלים הודעות מענר לגבי קורס שאתם רשומים או מתכננים להירשם אליו, כתבו לו אימייל כדי לקבל ממנו את הקישור לזום.

שאר הקורסים יתקיימו בקמפוס! חיכינו לזה מאד ולא נוותר על מפגש פנים אל פנים.

בנוסף, היחידה להוגנות מגדרית מחלקת שוב מילגות נסיעה לכנסים בחו"ל לנשים. פרטים נוספים בקישור הזה.  כפי שכבר כתבתי באחד מהגיליונות הקודמים של "תרבות בנחת", אני ממליץ על כך בחום, ודווקא בתקופה הזו. למי שייסעו לכנס אקדמי מובטחת חוויה מרתקת ומלמדת, בימים אלו יותר מתמיד. כדאי לנסות ולהבין איך העניינים כאן נראים מבחוץ, ואולי תופתעו. כך, למשל, כנס הסיום של קבוצת המחקר שלי "אסכולה" מתוכנן להתקיים בסוף ינואר באוניברסיטת קיימברידג', ואנחנו מתקדמים בתכנונו במלוא המרץ. אם יש לכם הזדמנות אקדמית אמיתית לכנס בין-לאומי, ואם המצב המשפחתי מאפשר זאת, אל תחמיצו אותה. ולא רק לנשים – גם התוכנית יכולה לעתים לסייע להוצאות הנסיעה. שאלו אותי.

ולבסוף, הודעה שאני מחכה לתת כבר זמן רב: ביום רביעי הקרוב, בשעה 14:00, יתקיים קולוקוויום הפתיחה החגיגי של התוכנית (בבניין 1002, חדר . המרצה החדשה שלנו, ד"ר אלה קליק, תיתן את הרצאת הפתיחה של השנה הזו. כותרת ההרצאה: “Outer Space, Post Digital History and High-Resolution Aesthetics”. הדחייה המאולצת של חודשיים רק הגבירה את סקרנותי. וכרגיל, בהרצאת הפתיחה חייבים כולם להיות נוכחים כולל בעלי הפטורים. בהצלחה רבה לאלה בתפקידה החדש כמרצה בתוכנית! אם יש משהו משמח ואופטימי בפתיחת שנת הלימודים הזו, הרי זה הצטרפותך אלינו.

אמש חגגו רבים את הנובי גוד, שגם בארצות המערב האנגלופוניות מכונה "השנה החדשה" (The New Year). התחלפות המספר לא תפתור אפילו אחת מבעיותינו, אבל לתחושתי, שנה כה גרועה לא היתה כבר מזמן – ולא רק כאן אלא בעולם כולו: בשנת 2023 המלחמות הקונוונציונליות הארוכות חזרו לאופנה. תכלה שנה וקללותיה!

מחכים מאד להתראות בכיתות,