דאטא קוסמית ועתיד האיחסון

תאריך

בתקופה הנוכחית אנחנו רואים חשיבות גבוהה מאוד בהשתתפות בשיח האקדמי הבינ״ל ובנסיעה לכנסים בחו״ל. לכן אנחנו מעודדים תלמידי ותלמידות מחקר בתוכנית לנסוע ולהציג את עבודותיהן. לאחרונה ד"ר אלה קליק, חברת סגל בתוכנית שלנו, הרצתה בכנס האגודה הבין-לאומית לחקר הקולנוע והמדיה בבוסטון ואנחנו גאים ושמחים לשתף את תקציר הרצאתה.

דאטא קוסמית ועתיד האיחסון

Cosmic Data and the Future of Storage

ההרצאה בחנה הצטלבויות שונות בין טכניקות עתידיות של אחסון נתונים בחלל החיצון לבין תמות של החיפוש האנושי אחר דחיית חווית המוות והשגת אלמותיות. המטרה העיקרית הייתה להעלות שאלות אתיות וסביבתיות לגבי עתידנו הקרוב והרחוק בטריטוריות שלא חוסות תחת בעלות פרטית או לאומית ולתהות על מהותה של כלכלת אחסון הנתונים המתהווה כמבטיחה קיום אינסופי.

נקודת ההתחלה של הדיון התרכזה בחזרתו של העיסוק המדעי, העסקי והפופולרי בחקירת הקוסמוס תחת תעשיית החלל החדשה כממשיכה וכמעצימה עיסוק ארוך שנים בשאלות של תמותה ושל עתיד המין האנושי. חזרנו להגותו הטכנו-דתית של הקוסמיסט הרוסי, ניקולאי פדורוב (1829-1903), שגרס כי על בני האדם להתכונן לעתיד הכולל מחייה על הירח ועל גרמי שמיים אחרים, היות ולדעתו חזון העצמות היבשות ותחיית המתים יתחולל בעתיד הקרוב.

מעבר לתיאוריה איזוטרית זו, תלמידו של פדורוב, המדען קונסטנטין צילקובסקי (1857-1935) הפך לימים לאחד מהמייסדים האינטלקטואליים של חקר החלל המודרני והנדסת הטילים.

לאחר מכן ההרצאה המשיכה למופעי אל/מוות בני זמננו, לדוגמה: פרקטיקות שיגור שרידים אנושיים והבאתם ל״קבורה״ מחוץ לכדור הארץ (שהציפה את הקונפליקטים בין קוסמולוגיות ילידיות לבין הדחף הניאו-ליברלי לספח כל חלקה תחת בעלות פרטית שניתן להפיק ממנה רווח). בנוסף עסקנו בהתנגשות בין הטענות השיווקיות כי שיגור נתונים וידע מחוץ לאטמוספירה יאפשר צורת אחסון נצחי לבין ההשלכות הפוטנציאליות של יוזמות כאלו (בפרט זיהום אור ובעקבותיו הכחדה של מערכות ביולוגיות שלמות).

וברוח הקול הייחודי והבינתחומי שעולה מהרצאתה של ד״ר קליק - אנו מזכירים כי בשנת הלימודים הבאה אנחנו פותחים התמחות חדשה בתוכנית: מחשבה ביקורתית וטכנולוגיות עכשוויות. כדאי להירשם.

תאריך עדכון אחרון : 18/08/2024